Witamy, 28 czerwca 2024 r. Imieniny: Florentyny, Ligii
 
 
Jeżeli masz konto w naszym serwisie podaj swoje dane w polu poniżej:
Jeśli nie masz konta, możesz je
założyć tutaj
Wyszukiwarka domyślnie przeszukuje Leksykony i Słowniki. Jeśli chcesz ograniczyć wyszukiwanie do konkretnej części wybierz wyszukiwarkę zaawansowaną lub przejdź do tej części serwisu:

  
Wyszukiwanie zaawansowane
 
 
Jak kupować w księgarni
Polityka prywatności/Ciasteczka
Jak kupować eBOOKi
System płatności

  EBOOKI
  Marketing
  Organizacja,
  zarządzanie
  Zarządzanie personelem
  Sprzedaż i dystrybucja
  Informatyka w
  zarządzaniu
  Ekonomia
  Rynki kapitałowe
  Finanse
  Rachunkowość
  Bankowość
  Języki obce
  Poradniki
  Inne a ciekawe
  Unia Europejska

Bestsellery
1.Zarządzanie pracą - Zdzisław Jasiński (red.)
2.Motywowanie w przedsiębiorstwie - Zdzisław Jasiński

Leksykon biznesu A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O Ó P R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Kontrola kierownicza - management control

rodzaj kontroli sprawowanej przez bezpośredniego zwierzchnika wobec podwładnych w celu sprawdzenia prawidłowości wykonywania przez nich zadań i wpłynięcie na ich zachowanie i motywację. Celem tej kontroli z punktu widzenia pracodawcy jest zapewnienie przestrzegania norm jakości, zadań ilościowych, bezpieczeństwa pracy, gospodarności, reputacji firmy poprzez odpowiednie kształtowanie procesów pracy i zachowań pracowniczych. Cele tej kontroli z punktu widzenia pracownika są natomiast następujące:
 upewnienie się o właściwym sposobie postępowania wobec różnych procesów i zjawisk, aby zachować wysoką jakość wyrobów, obsługi klientów itp.;
 uświadomienie sobie, że przedsiębiorstwo przywiązuje dużą wagę do zadań wykonywanych przez pracownika;
 zaspokojenie potrzeby otrzymywania uznania za wykonywaną pracę, w tym również za częściowe osiągnięcia, co ma szczególne znaczenie w odniesieniu do nowych pracowników, którzy wymagają częstszej kontroli niż pracownicy starsi.
 Dla celów praktycznych proponuje się stosowanie następującego sposobu postępowania kontrolnego:
 po pierwsze, przy trudnych zadaniach lub niedostatecznym przygotowaniu pracownika kierownik (zwierzchnik) powinien dokonywać początkowo starannej kontroli i stopniowo przy wzrastającej pewności pracownika pozwolić mu przejść do samokontroli.
 po drugie, przy procesach rutynowych i dobrym przygotowaniu pracownika kontrola wykonania powinna ograniczyć się do samokontroli i sporadycznych kontroli przez szefa.
 po trzecie, przy stosowaniu drogich środków lub wyrobów należy łączyć kontrolę zwierzchnika z samokontrolą pracownika.
[J. Penc]

Zobacz również: controlling , controlling operacyjny


« Wstecz « poprzedni    następny »
Leksykon biznesu
A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O Ó P R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Leksykon Unii Europejskiej
A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O Ó P R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Słownik polsko-angielski
A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O Ó P R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Uruchom asystenta w oknie
Hasło dnia
Bilans płatniczy - zestawienie ogółu należności i zobowiązań zagranicznych kraju. Jest on sporządzany w wyrażeniu finansowym w okresach rocznych i obejmuje wszystkie...
Najpopularniejsze hasła
1. Marketing
2. A vista
3. DAGMAR
4. Akceleracja
5. abandon /zrzeczenie się/

Jeżeli nie znalazłeś satysfakcjonującej Cię odpowiedzi zadaj pytanie innym
Do góry strony
Strona główna | O firmie | Kontakt | Księgarnia | Leksykony/Słowniki | Moje dane

Wydawnictwo Placet
01-517 Warszawa, ul. Mickiewicza 18a/1
e-mail: redakcja@placet.com.pl

English Deutsch